Simpeleen Tehtaanpuisto

Simpeleen kylän keskellä sijaitsee Tehtaanpuisto. Sen entistäminen ja uudistaminen on ollut kyläyhdistyksen suurin yksittäinen ponnistus.

Tehtaanpuiston on suunnitellut Yhtyneitten Paperitehtaitten puutarhasuunnittelijana toiminut puutarha-arkkitehti John Hausen (1906-1974). Tehtaanpuisto perustettiin v. 1935. Myöhemmin puiston yläosaan rakennettiin suihkulähde v. 1953.

”Simpeleen tehtaalta johtaa noin 5 m leveät tiet toinen Viipuriin ja toinen Savonlinnaan. Tiet muodostavat tehtaan luona kulman. Jonkun matkan päässä on näitten teitten yhdystie, joka kulkee Kivijärvenkylän kautta. Teitten keskeen rajoittunut vähän korkeneva noin 2,5 à 3 ha alue on nyt muodostettu puistoksi. Puistotyöt alettiin keväällä 1934. Piirustukset on laatinut ja töitä on johtanut puutarha-teknikko John Hausen.

Graniittikivestä on tähän puistoon rakennettu koroke, joka on 6-7 m. ympäristöstä ja noin 23 m. kauniin Kivijärven pinnasta. Tältä korokkeelta on suurenmoinen näköala Kivijärvelle. Korokkeelle johtavat roomalaiset 12-askeliset portaat. Koroke on kauniisti koristettu monivuotisilla kasveilla. Puiston läpi johtavat käytävät menevät ristiin puiston keskellä. Puistoa rajoittavien teitten sivuihin on istutettu noin 400 lehmusta, jotka ovat tuodut Simpeleen järvessä sijaitsevasta Pitkäsaaresta. Puistoon on asetettu noin 30 puistonpenkkiä”. – Lainaus lehdestä Työn Äärestä vuodelta 1935.

Vuosikymmenten kuluessa Tehtaanpuisto siirtyi kunnan hoitoon ja aikaa myöten sen istutukset katosivat, suihkulähde täytettiin mullalla ja puisto oli pitkälti käyttämätön. Kyläyhdistys asetti yhdeksi tavoitteekseen kylän helmen, Tehtaanpuiston, kunnostamisen ja kehittämisen.

Kyläyhdistyksen jäsenet raivasivat talkootöinä v. 2011 yhdistyksen kunnalta vuokraaman n. 3600 m2:n alueen suihkulähteen ympäriltä. Vanhat istutukset ja villiintyneet pensaat revittiin pois, suihkulähde tyhjennettiin mullasta, mullat kuorittiin pois ja käytävien pohjat kunnostettiin uudella murskeella ja lisäksi käytävät reunustettiin reunakivillä. Syksyllä istutettiin tulevan suihkulähteen ympärille jo tulppaaneja ja muita sipulikukkia.

Talkoot jatkuivat keväällä 2012. Multaa kärrättiin ja levitettiin istutuksia varten. Kasveja kyläyhdistys pyysi lahjoituksena, ja niitä saatiinkin mukavasti – kiitos lahjoittajille! Uusia kasveja ostettiin vähitellen ja työ jatkuu yhä. Mm. puiston ylälaidasta suihkulähteelle johtava kujanne reunustettiin kirsikkapuilla ja tuijilla.

Entistetyn ja uudistetun Tehtaanpuiston avajaisia vietettiin 20.7.2012 ilta-auringon lämmössä. Puheenjohtaja Heta Pulkkinen sanoi avajaispuheessaan: ”Hyvät simpeleläiset ja Simpele-mieliset! Lähes Simpeleen kyläyhdistyksen perustamisesta lähtien kyläyhdistyksen haaveena on ollut puiston kunnostaminen entisajan loistoonsa. … Puiston kunnostamisella pyritään luomaan kauneutta, joka lisää kyläläisten viihtyvyyttä asuinympäristössään sekä pyritään luomaan uskoa elämän jatkumisesta Simpeleellä… Yliarvioimme omat ja yhdistyksemme voimavarat ja nyt kesällä meille jo sanottiin, että lopettakaa, koska teiltä puuttuu vielä niin paljon rahaa. Usko siirtää kuitenkin vuoria, ja olen sitä mieltä että olemme päässeet hyvään alkuun, mutta lopputulokseen on vielä matkaa ja kovaa työtä tarvitaan vielä paljon”.

Teksti: Anne Poutanen