Simpele nykyään

Lähestyttäessä Simpelettä Parikkalan suunnasta käännymme Koitsanlahden kohdassa kuutostieltä Simpeleentielle (4051) kohti keskustaa – vain viisi km ja olemme perillä. Heti risteyksen jälkeen oikealla avautuu upea näköala Simpelejärvelle, jonka taakse aurinko laskee.

Noin neljän kilometrin kohdalla on SIMPELEEN KIRKKO oikealla puolella tietä ja hautausmaa jää kauemmas vasemmalle. Simpeleen kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Elsa Arokallio ja Elsi Borg, ja se otettiin käyttöön 1933. Yhtyneet Paperitehtaat Oy lahjoitti kirkkoon Alvar Cavenin maalaaman alttaritaulun samana vuonna ja v. 1962 Mikko Vuorisen toteuttamat lasimaalaukset. Kirkon vierellä olevan sankarihautamuistomerkin on luonut kuvanveistäjä Eila Hiltunen v. 1953.

Puolen kilometrin päässä kirkolta on oikealla PAPERI 25:n talo, joka paremmin tunnetaan Työväentalona. Talo on peruskorjattu ja siellä järjestetään konsertteja, myyjäisiä, syntymäpäiviä, häitä ja muita juhlia. Seuraavasta risteyksestä oikealle pääsee entiselle Vihreälle koululle. Kaunis puurakennus, entinen kansakoulu, olisi säilyttämisen arvoinen.

Seuraavana tienvarrella oikealla ovat puinen KELTAINEN KOULU ja punatiilinen KIVIJÄRVEN KOULU, jossa vuodesta 2016 lähtien on eskari, kansalaisopisto, painiryhmät ja muuta toimintaa. Koulujen jälkeen oikealla on SIMPELEEN NUORISOSEURANTALO, jota voi myös vuokrata eri tapahtumiin.

Nuorisoseurantalon kohdalta jos kääntyy vasemmalle pääsee RAUTJÄRVEN TERVEYSASEMALLE, joka on täysin uusittu ja valmistunut v. 2012. Sen yhteydessä sijaitsevat myös hoiva- ja sairasosastot sekä sen välittömässä läheisyydessä KEPPELI, jossa on palveluasuntoja. Toisella puolen tietä mäen alla sijaitsevat SIMPELEEN FYSIKAALINEN HOITOLAITOS kuntosaleineen, ja PÄIVÄKOTI löytyy myös läheltä. Terveysaseman takana kohoaa VESITORNI, josta mm. seurataan lintujen kevät- ja syysmuuttoa (erityisluvalla).

Palaamme Simpeleentielle nuorisoseurantalon kohtaan. Samalla mäellä vasemmalla on v. 1959 perustettu SIMPELEEN PUUTARHAPALVELUN liike, joka tuttavallisesti tunnetaan Torikkana. Mäen rinteessä sijaitsee olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemen SIMPELEEN HOITOLA.

Mäen alla on oikealla harmaa RAUTJÄRVEN KUNNANTALO. Sen vierellä on TORI, jossa joka torstaiaamu on myynnissä vihanneksia, juureksia, kalaa, hunajaa, leivonnaisia – uskolliset asiakkaat mm. jonottavat PITOPALVELU/KOTILEIPOMO Kirsi Harmasen ruisleipiä ja muita tuotteita, ja eri yhdistysten pitämästä kahvikojusta saa erinomaisia leivonnaisia kahvin lisäksi. Kesäisin torilla on myös laulu- ja soittoesityksiä ja vilkas meno kyläläisten ja kesäasukkaiden kokoontuessa vaihtamaan kuulumisia. Torin laidalla sijaitsee yksityistalo, nimeltään Torikallio. Kunnantaloa vastapäätä valmistuu v. 2013 PALOASEMA. Nämä rakennukset luovat yhtenäisen arkitehtonisen kokonaisuuden torin ympärille.

Torin jälkeen voi ajaa suoraan tai kääntyä vasemmalle. Suoraan mentäessä mäennyppylän päällä on oikealla entinen kaupparakennus, jonka alakerrassa toimii Rautjärven seurakunnan KIRPPUTORI. Tien vasen puoli on jo hiljentynyt: siinä toimi aikoinaan kuuluisa Pietiläisen vaatetusliike. Oikealla mäen jälkeen on SIMPELEEN URHEILUN urheilu- ja vapaa-ajantarvikeliike, joka sijaitsee yhdessä paikkakunnan kauneimmista ja vanhimmista rakennuksista. Rakennuksessa toimi kauan sitten Väisäsen kauppa, mikä näkyy jo varhaisimmissa paikkakunnan valokuvissa. Urheiluliikkeen jälkeen vasemmalle menevän tien varteen jää SIMPELEEN OSUUSPANKKI – ainoa paikkakunnalla fyysisesti toimiva pankkilaitos – sekä SEURAKUNTAKESKUS.

Jatkamme yhä suoraan. Kapea katu kääntyy vasemmalle viistosti mäkeen: siitä pääsee TEHTAANPUISTON pysäköintipaikalle sekä PÄIVÄKODILLE. Tehtaanpuistosta on näillä sivuilla oma osionsa, sillä se on yksi kyläyhdistyksen pääkohteita. Puisto on alun perin rakennettu v. 1935 puutarha-arkkitehti John Hausenin suunnitelman mukaisesti. Valaistusta puistosta löytyy jälleen kukkaistutuksia, suihkulähde ja kaikenikäisille sopiva FRISBEEGOLFRATA.

Palaamme takaisin mäen alle ja jatkamme suoraan. Siinä, missä Simpeleentie muuttuu Pitkäjärventieksi ja Kenraalintie kääntyy vasemmalle, näkyy etuvasemmalla SIMPELEEN TEHTAAT, joiden nimi tällä hetkellä on Metsä Board Simpele. Tehtaalla valmistetaan taivekartonkia; paperin tuotanto on siirretty muualle. Tehtaan VIERASKERHO sijaitsee Konkalammin suunnassa puolen kilometrin päässä tehtaalta. Kauempana tehtaan takana kulkee tie, jota pitkin rekkaliikenne tehtaalle sujuu turvallisesti. Sen tien takana kohoaa ns. Villi Länsi, ja KONKALAMMEN LASKETTELUKESKUS sekä HYPPYRIMÄKI näkyvät kauempana.

Ajelemme takaisin torin risteykseen ja käännymme tehtaan suunnasta tultaessa oikealle, Roihankadulle, uuden paloaseman kulmalta. Ensimmäisenä oikealla olevassa rakennuksessa toimivat KUNTOSALI, JALKAHOITOLA, SIMPELEEN APTEEKKI ja KAUNEUSSTUDIO ELSE REPO ja JA-RE FOTO –kuvakauppa, joita koko Etelä-Karjalasta löytyy enää kaksi!

Entinen apteekin rakennus jää vasemmalle. Se on yksityisomistuksessa, mutta entisessä liiketilassa sijaitsee METSÄLIITTO OSUUSKUNNAN Rautjärven toimisto. Sen taa vasemmalle mäelle jää valkoinen ja palveleva RAUTJÄRVEN PÄÄKIRJASTO kauniine ympäristöineen. Kirjastolla on KIRSTI-SALI, joka toimii TAIDENÄYTTELY- ja KOKOUSTILANA. Siellä järjestetään myös monia tilaisuuksia, mm. toisinaan yhteislauluiltoja. Kirjaston takana on SIMPELEEN URHEILUKENTTÄ, jossa voi harrastaa jalkapalloa, yleisurheilua, tennistä ja kuntoliikuntaa.

Oikealla puolen tietä sijaitsee S-MARKET SUKKELA sekä sen pihapiirissä PAPERIN-, METALLIN-, PAHVIN- ja LASINKERÄYSPISTE. Taustalla näkyy jo aiemmin mainittu Simpeleen seurakuntakeskus. Katua reunustavat tässäkin kohtaa lehmukset. Rinteen päällä on vasemmalla K-KAUPPA HERMANNI ja oikealla SIMPELEEN KYLÄGALLERIA – taidetta voi käydä katsomassa arkenakin. Samassa talossa on kampaamoliike HIUSASEMA OLIVER.

Ylitämme Lehmuskadun risteyksen; siitä vasemmalle pääsee SIMPELEEN YHTEISKOULULLE ja RAUTJÄRVEN LUKIOLLE – uusi koulu avautuu 2016 ja siellä opiskelevat kaikki ikäluokat, niin ala- kuin yläkoululaisetkin. Urheilukenttä on vieressä. Heti risteyksessä on harmaakivirakennus, jossa sijaitsevat kauneus- ja jalkahoitola HELMIHETKI, HIUSFIXAUS JUUTUKKA sekä TILI- JA VEROASIAIN TOIMISTO KÄYHKÖ OY JA SIMPELEEN KIINTEISTÖNVÄLITYS ja NOTARIAATTI. Toisessa päässä taloa toimii KAMPAAJA LEILA KONTIOKORPI.

Entinen Ostoskeskukseksi mainittu rakennus tien vasemmalla laidalla toimii nykyäänkin tiloina eri liikkeille. Ensin on RAVINTOLA SIRPAKKA, sitten IT-LÄHITUKI ja KULTALINTU lahjatavaroita, LÄHIVAKUUTUS, PARIKKALAN-RAUTJÄRVEN SANOMIEN TOIMIPISTE, lahja- ym. papereiden tukkuliike PARAS PAKKAUS. Rakennuksen toisessa päässä sijaitsevat KAMPAAMO ARJA HAAKANA, RAVINTOLA SIMPELE, tilausravintola ja kokous- ja juhlatila SIIKAKABINETTI ja KAHVILA LOUNASKULMA sekä erillään on PIRJON KIPSA, josta saa niin kukkia, lehtiä kuin hampurilaisiakin.

Ostoskeskusta vastapäätä löytyy KOSMETOLOGIPISTE MAARIT LAAKSONEN ja kauempana KAMPAAMO SINIKKA ANTTONEN, kangas- ja ompeluliike EPUNTASKU ja jo 60 vuotta toiminut, laadukas vaatetusliike ANJA KÄÄRIÄINEN KY toimivat samassa talossa.

Tässä kohden Roihankatu ja tehtaalta tuleva Kenraalintie risteävät. Käännymme vasemmalle pitkin koivujen reunustamaa Kenraalintietä. Pian lähtee vasemmalle Marja-Liisan katu, josta pääsee myös Simpeleen yhteiskoululle ja Rautjärven lukiolle.

Mäen alta pääsee vasemmalle ylös vesitornille ja kohta oikealle HIITOLANJOELLE, jonka koskessa asustelee mm. koskikara. Käännymme vasemmalle kohti valtatie 6:tta. Ennen valtatien risteystä vasemmalle lähtevän kadun varrella on rautakauppa MAASÄLPÄ JORMA REPO KY ja huoltoasema ja korjaamo NESTE SIMPELE. Oikealle jää Vihviläsuon teollisuusalue, jossa mm. on jätteiden ALUEELLINEN KERÄYSPISTE Vihviläkujalla. Alueen laidassa on SIMPELEEN KATSASTUS, TYÖKONEURAKOINTI NENONEN ja KAIVINLIIKE K & H VENTO.

Olemme kuutostien risteyksessä. Vasemmalla vajaan puolen kilometrin päässä on SIMPELEEN RAUTATIEASEMA ja Savonlinnaan on matkaa noin 80 km. Oikealle tie vie Imatralle (45 km) ja Lappeenrantaan (80 km).

TERVETULLOO KÄYMÄÄ!

Teksti: Anne Poutanen

» Lue myös ”Simpeleen historiaa”